Ocaq, köz üzərində yemək bişirmək insanlara ata-babalarından qalan bir mirasdır. Bəlkə də buna görədir ki, dünyanın bir çox yerlərində insanlar hələ də köz üzərində bişən təamları çox sevirlər. Xüsusi təbiət qoynunda ailə, dostlarla istirahət zamanı ocaq başında yemək dadlı məşğuliyyətlərdən birinə çevrilir. Əvvəllər ət qızatmaq üçün manqallardan geniş istifadə edilirdisə, indi əti xüsusi üsullarla bişirməyə imkan yaradan barbekülər üstünlük verilir.
Barbekü nədir?
Bir çox dillərdə işlək olan barbekü sözü fransız mənşəlidir. Köz üzərində xüsusi ət bişirmə üsuluna, həmçinin divar içində hazırlanmış bişirmə yerinə verilən addır.
Barbekü və manqal arasındakı fərq nədir?
Barbekünü bir növ bağ sobası, manqalı isə köz üzərində qril kimi də adlandırmaq olar.
Barbekü qapaqlı olur və ocaq hissəsi ərzaqdan nisbətən uzaqda yerləşir. Manqalda isə əksinə ətlər ocağa daha yaxın yerləşir.
Barbekü istilik dərəcəsini istəyə bağlı tənzimləyərək ətləri az, orta, yaxud çox bişmiş şəkildə tənzimləməyə imkan verir. Manqal isə köz üzərində ətin yüksək istilikdə bişməsini təmin edir.
Barbekü növləri
Barbekülər yanacaq tipinə görə kömürlü, elektrikli və qazlı olmaqla 3 növə bölünür.
Kömürlü barbekü/manqal
Üzəri qapaqlı kömürlü barbekülər ətin daha yavaş bişməsini təmin edir. Digər barbekü növlərindən fərqli olaraq daşınması və bişirmə prosesinə hazırlanması asandır. Elektrikli və qazlı modellərə görə istilik ötürmə gücü çoxdur. Təbiət qoynunda, açıq havada piknik zamanı istifadə üçün idealdır.
Elektrikli barbekü
Elektrikli barbekü qazlı və kömürlü modellərin istifadəsinə icazə verilməyən məkanlarda tüstüsüz, sürətli, ət qızartmağa imkan verir. Dar bir məkanınız və az bir vaxtınız varsa, elektrikli barbekülər ən uyğun seçimdir.
Qazlı barbekü
Qazlı barbekü qaz xəttinə bağlı olur. Daha çox restoran, yeməkxana tipli yerlərdə, tez-tez manqal edənlər üçün uyğundur.
Barbekü materialı
Barbekü/manqal alarkən hansı materialdan hazırlandığına diqqət yetirin. Barbekünün ocaqüstü dəmiri (ızqara hissəsi) möhkəm , istiliyi asanlıqla ötürən, yapışmayan materialda olmalıdır. Barbekü ızgarası, adətən çuqun və dəmirdən hazırlanır. Zədələnmir və uzunömürlüdür. Çuqun ızqaraların dezavantajı ağırlığı və xüsusi baxım tələb etməsindədir. Buna görə portatif barbekü/manqal tiplərində bu materialdan istifadə edilmir. Dəmir izgara çuquna görə daha yüngül, yapışdırmazdır. Alüminium və xrom materiallı daha ucuz barbekü ızgaraları da var. Lakin hər iki material dayanıqlı deyil. Həm çox sayda əti eyni anda bişirməyə imkan yaratmır, həm də simli süngərlərlə təmizləmə əsnasında aşınmaya səbəb ola bilir.
İstirahətdən zövq alacağınız, bişirəcəyinin təamların yeməyin dadını doya-doya çıxarmağa imkan yaradacaq manqal/barbekü çeşidlərimiz üçün linkə keçid edin. https://l24.im/7pf5V